Att resa utomlands innebär att man måste hantera en annan valuta än de svenska kronor man är van vid. Det mest grundläggande är att ta reda på den aktuella växelkursen precis innan resan. Oftast förändras inte kursen så mycket under tiden du är iväg på en normallång semesterresa, men det beror på om landets valuta är hyfsat stabil. Med en växelkurs att räkna på kan man enkelt översätta priser till svenska kronor, vilket är betydligt enklare att förhålla sig till. För att ta reda på aktuella växelkurser kan du gå in på www.valutaomvandlare.com.
När det kommer till växling i utlandet gäller lite olika regler. Om inte reglerna har förändrats till det bättre så får inte bankerna ta ut några fasta avgifter för bankomatuttag i EU. De får dock lägga på en växlingsavgift på 0 till 2 procent av det belopp som tas ut. Att ta ut 1000 kr kostar alltså maximalt 20 kr, vilket ändå får ses som överkomligt.
Om du ska resa inom EU kan det alltså vara mer lönsamt att göra bankomatuttag i utlandet istället för att gå till ett växlingskontor i Sverige innan avresan. Tänk också på att ha ett lager med kontanter i plånboken när du är utomlands. Där är det inte lika vanligt att affärer och restauranger tar kort. Om de gör det tar de ofta ut en kortavgift eller kräver att man handlar för mer än ett visst belopp, ofta 10 Euro.
I USA gäller andra regler. Där kan avgiften för ett uttag uppgå till 100 kr oavsett hur mycket eller lite du tar ut. Utöver detta kan det tillkomma procentuell växlingsavgft på det uttagna beloppet. När dessa regler gäller är det vanligtvis mest lönsamt att ta ut större summor färre gånger, än att göra många småuttag.